Dzisiaj zapraszam Was na post jedzeniowy. Na spotkaniu blogerek w Bochni, otrzymałam od firmy Bonduelle zapas warzywek. Zastanawiałam się co zrobić z soczewicy i wygrzebałam na stronie: http://warzywneinspiracje.pl/ przepis na zupę. Nie wiedziałam czy soczewica w ogóle mi posmakuje, bo wcześniej nie miałam okazji jej kosztować, ale okazała się przepyszna.
Danie robiłam według niżej przedstawionego przepisu. Zmodyfikowałam go jednak minimalnie, ponieważ zamiast papryczki chili, dosypałam odrobinę chilli w proszku. Nie za bardzo przepadam za pikantnymi potrawami - dlatego :)
SKŁADNIKI:
- 1 puszka soczewicy gotowanej na parze Bonduelle
- 2 szklanki bulionu warzywnego (można dac więcej)
- 1 marchewka (ja dałam dwie)
- 1 por
- czerwona papryka (w oryginalnym przepisie jest pół żółtej, pół czerwonej)
- 1 cebula
- 1 papryczka chili (dałam w proszku)
- zioła
- sól i pieprz
- świeże zioła (ja użyłam natki pietruszki)
- masło/oliwa z oliwek/olej do przysmażenia
Posiekaną cebulę i papryczkę chili szklimy na maśle. Dodajemy soczewicę i drobno pokrojone warzywa. Smażymy wszystko na wolnym ogniu około 10min. Całość zalewamy bulionem i gotujemy około 30 min pod przykryciem. Gotowe :) Ja na koniec dodałam posiekanej natki pietruszki i doprawiłam do smaku :)
A na zdjęciu możecie podziwiać dzieło kucharza Pink Lipstick :D Zupa smakuje bardzo podobnie do lecza :)
Z pozostałych puszeczek, które dostałam przyrządziłam sobie sałatkę warzywną, także nie ma się czym chwalic :D
Jak spisałam się w roli kucharza? :D Co gotujecie z soczewicy?
Pozdrawiam,
Pink Lipstick
12 Comments
Wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńZ soczewicy nie robiłam jeszcze nic
OdpowiedzUsuńMniam :D To moje klimaty :d
OdpowiedzUsuńUwielbiam zupę z czerwonej soczewicy. Jest wyśmienita!
OdpowiedzUsuńPoza tym soczewicę brązową lubię jako dodatek do sałatek.
u mnie soczewica leży jeszcze i czeka ;p jak nabierze mocy urzędowej ;p haha
OdpowiedzUsuńGreat.
OdpowiedzUsuńWizualnie prezentuje się bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńWiesz że ładnie ci to wyszło? Kurde jak mi pisałaś że gotujesz mogłam wpaść na obiad :P
OdpowiedzUsuńDobry pomysł na szybki, smaczny obiad! Pycha :)
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadłam soczewicy a już wcale zupy z soczewicy, ale skoro smakuje podobnie do lecza to to są moje klimaty :)
OdpowiedzUsuńAle narobiłaś mi smaka ! :D
OdpowiedzUsuńNo proszę chyba też spróbuje z zupką :)
OdpowiedzUsuń